Pulkaanvändning

Att vistas ute på vintern kräver i de flesta fall mer utrustning eftersom förhållandena med kyla, vind, snö, mm. är mer utmanande jämfört med en barmarkstur. Det kräver mer kläder, mat, dryck och annan säkerhetsutrustning, även om det är frågan om en tur mellan olika stugor eller anläggningar. Om man dessutom väljer att sova i det fria så krävs även tjockare sovsäck och liggunderlag samt större tält och mer utrustning för matlagning. För många är valet att ta med sig all utrustning genom att bära med den på ryggen, vilket kan bli väldigt tungt.

I de flesta fall är det lättare att dra packningen än att bära den. När man bär ryggsäck så finns tyngden där hela tiden, oavsett om du är i rörelse eller står still. En pulka känns bara i rörelse. Så snart man står stilla så känns i princip ingen vikt. Dessutom slipper man värmen från ryggsäcken och blir avsevärt mindre svettig på ryggen. Om man utgår ifrån en pulka som är anpassad för sin uppgift, packar den på rätt sätt samt använder den i rätt situationer, så är pulkan ofta det bästa och minst ansträngande sättet att manuellt transportera sin utrustning vintertid.

På vintern hamnar packningen många gånger på 20 – 30 kg och i vissa fall ändå mer och det blir tungt i längden att bära på ryggen. Att dra denna vikt bakom sig är i normalfallet mycket lättare än att bära. Viktig dock att komma ihåg att det alltid kommer tillfällen då det är tungt att transportera utrustningen oavsett om den bärs på ryggen eller dras i en pulka. Om du väljer att gå i mer normal terräng, som inte är allt för kuperad, så är pulkan oftast överlägsen. På vinterfjället är det oftast ett vindpackat underlag där en pulka lätt glider fram.

Hur packa en pulka

Ett fel som tyvärr ofta förekommer är att, eftersom pulkan är så rymlig, så tar men med lite ”extra” utrustning, vilket innebär att pulkan kan bli onödigt tung. Gör inte det utan packa klokt och njut av turen.

Tyngdpunkten skall ligga strax bakom mitten på pulkan. Dra åt remmarna så att packningen inte glider omkring i pulkan. Då bibehålls rätt viktfördelning i pulkan.

Väskorna är sydda i vattentätt material men utan tejpade sömmar. Det räcker normalt till att hålla packningen torr. Men vår rekommendation är ändå att packa extrakläder och sovsäcken i vattentäta påsar som förvaras i väskorna eller under kapellet

Både ryggsäck och pulka

Att transportera sin utrustning i brant terräng, i snårskog eller i andra svåra situationer är ansträngande, oavsett sättet att transportera. En bra idé, som på senare år har blivit alltmer populär, är att kombinera ryggsäck och pulka. Utgångsläget är att man drar all utrustning i pulkan men en del av utrustningen packas i en ryggsäck så den får ungefär halva vikten eller den vikt som känns bekväm. De mer volymkrävande delarna av utrustningen förvaras i pulkan, de tyngre i ryggsäcken. För att lätt kunna ta på och av den läggs den ovanpå pulkan och fästes med packremmarna. Vid behov, exvis brant uppför, tar man ryggsäcken på ryggen. När det sedan går utför eller på plan mark där pulkan glider lätt lägger man tillbaka ryggsäcken på pulkan.

Bredare och större pulka

Det finns få saker som är så frustrerande som när pulkor gång på gång välter. Den vanligaste missen är att använda en för liten pulka, vilket leder till en hög packhöjd, vilket innebär hög tyngdpunkt. En högt packad pulka välter lättare och i hård sidvind kan den blåsa åt sidan.

En bredare och längre pulka blir inte tyngre att dra, tvärtom, eftersom vikten fördelas på en större yta och antingen flyter upp och glider ovanpå snön eller med ena sidan i spåret och andra ovan snön på andra sidan. Och den välter väldigt sällan. Jämför med moderna lössnöskidor som är rejält breda.

En pulka skall vara både kursstabil och följsam mot underlaget. Och den skall vara så pass stor att packningen inte blir så hög så att den får låg tyngdpunkt. Jemtlander 17 tar ca 90 liters packning om pulkan packas upp till kanten och ca 190 liter om man packar dubbel höjd. Dubbel höjd är tillräckligt för en normaltur till fjälls en vecka. En bred pulka blir stabil. Den stora volymen innebär också att man inte behöver packa så högt, vilket innebär att pulkan blir stabilare och mindre tippningskänslig. Ytterligare en fördel är att bredden innebär att det blir lättare att hitta och ha ordning på packningen. Om pulkan kompletteras med plastskenor som monteras på medarna så får man en mycket stabil och följsam pulka och som glider mindre i sidled vid skrååkning.

Stumma linor och band

Vi har valt en stum lina till infästning av packremmarna så kan man dra åt packningen ordentligt, vilket innebär att packningen ligger stilla. Om man fäster ryggsäck, spade, snöskor, skidor och liknande utanpå väska eller kapell, så sitter de säkert. Vill man komplettera med elastisk gummicord så säljer vi sådan som tillbehör.
När man har en stum lina till packremmarna så kan man dra åt packningen hårdare, så att packningen ligger still. Om man dessutom fäster en spade, snöskor, skidor och liknande utanpå väska eller kapell, så sitter de bättre.

Förstärkta medar

Jemtlanderpulkan har integrerade medar i chassit. I plan terräng och när det är lös snö räcker dessa fullgott. Samma gäller om man enbart tänkt använda pulkan på utfärder över dagen med barn ut på en sjö eller liknande. Men om underlaget är hårt, exempelvis på fjället och om man har mycket skrååkning och/eller har lite snö är förstärkta medar att föredra. Om man tar hjälp av vinden och åker långa sträckor i hög fart efter en kite eller ofta drar pulkan efter en skoter så är det bra att förstärka pulkans medar.

Väska eller kapell

Våra väskor är tillverkade av ett mycket kraftigt vattentätt tyg och kan liknas med ett konventionellt kapell med botten och stängs med ett kraftigt blixtlås. Om man väljer en stor eller två väskor är en smaksak. Men om man planerar att ibland dra barn i pulkan så rekommenderar vi en fullstor väska, då barnet när det blir lite större inte får plats i de mindre väskorna

En fråga vi fått är att om man har en kapellväska istället för kapell, blir det då inte en massa snö i pulkan? Rätt packat är det dock inte något problem. Väskan eller om man väljer två väskor, är så stora att de fyller ut pulkan. För att ytterligare förbättra förmågan att hålla undan snön så kan man fästa väskan framtill runt skakeln med särskilda snöremmar. Det är även bra att packa något stort och lätt som fyller ut väskan framför främre packremmen. För att förhindra att snön lägger sig på väskan är det viktigt att se till att utrustningen fyller ordentligt, både på sidorna samt fram och bak. Det brukar dock sällan vara något problem.

En av de största fördelarna med väska är att det är att det är snabbt och enkelt att ta in utrustningen i tältet eller i stugan. Och det går alldeles utmärkt att dra väskan kortare sträckor på snön. Genom att ta bort väskan blir det även enklare att använda pulkan till annat, till exempel att frakta ved. Får man en skada på en väska är den betydligt lättare att reparera än ett fastmonterat kapell.

Många andra pulkor har kapell, något man kanske är van vid så vi har naturligtvis även sådana i sortimentet.

Både väskor och kapell har blixtlås även om de båda har mycket tyg som rullas ihop eller viks åt sidan. Blixtlåsen har flera löpare så det är lätt att komma åt utrustning som är nedpackad på olika platser i pulkan.

Liggunderlag i väskan eller pulkan

Liggunderlag i botten på väskan, och/eller i botten på pulkan, dämpar stötar och vibrationer och gör att utrustningen ligger bättre på plats. Våra vita liggunderlag gör det lättare att hitta det man letar i mörkret. Dessutom är det aldrig fel att ha ett liggunderlag eller två i reserv!
Vi erbjuder vita liggunderlag måttanpassade till Jemtlanderväskorna samt våra båda chassistorlekar.  

Barntillsats

Jemtlander 17 är tillräckligt stor för att både ta med sig ett barn och att kunna förvara annan utrustning. Det går även att transportera två mindre barn efter varandra i pulkan.

En annan fördel med pulka om man har lite större barn, som är så stora att de åker skidor själv och inte längre sover en stund mitt på dagen. Om de blir trötta är det lätt att sätta barnen ovanpå packningen en stund så de får vila, samtidigt som man fortsätter turen.

Om man vill ha en högre och skarpare kant mellan pulka och ruta, för att helt hindra snön att blåsa in från sidan på det sovande barnet, är ett tips att sätta ett liggunderlag som är ca 30 cm högt längs med insidan i väskan, ut mot pulkans sidor. Då skapas en kant över vilken man kan vika ner rutan

Funktion

Hela vår grundidé är att pulkakonceptet skall vara användarvänligt, hållbart och fungera under fältmässiga förhållanden. En grundtanke är att det skall gå att sköta alla inställningar med handskar på händerna. Ett annat ingångsvärde i den fältmässiga funktionen är att väldigt mycket av det som kan hända skall kunna åtgärdas med en multitång och en kniv.