En man som drar en Jemtlander 17 i fantastiskt väder på sitt fjälläventyr

Experttips

Här delar vi med oss av insikter och kunskap för att göra din pulkaupplevelse ännu bättre. Oavsett om du är nybörjare eller veteran, finns det tips för alla.

FÄLTMÄSSIG FUNKTIONALITET: VÅR PRIORITET

Hela vår grundidé är att pulkakonceptet skall vara användarvänligt, hållbart och fungera under fältmässiga förhållanden. En grundtanke är att det skall gå att sköta alla inställningar med handskar på händerna.

Ett annat ingångsvärde i den fältmässiga funktionen är att väldigt mycket av det som kan hända skall kunna åtgärdas med en multitång och en kniv.

Sara wänseth fronting camera with a jemtlander 17 behind here

PULKAANVÄNDNING

Att vistas ute på vintern kräver i de flesta fall mer utrustning eftersom förhållandena med kyla, vind, snö, mm. är mer utmanande jämfört med en barmarkstur. Det kräver mer kläder, mat, dryck och annan säkerhetsutrustning, även om det är frågan om en tur mellan olika stugor eller anläggningar. Om man dessutom väljer att sova i det fria så krävs även tjockare sovsäck och liggunderlag samt större tält och mer utrustning för matlagning. För många är valet att ta med sig all utrustning genom att bära med den på ryggen, vilket kan bli väldigt tungt.

I de flesta fall är det lättare att dra packningen än att bära den. När man bär ryggsäck så finns tyngden där hela tiden, oavsett om du är i rörelse eller står still. En pulka känns bara i rörelse. Så snart man står stilla så känns i princip ingen vikt. Dessutom slipper man värmen från ryggsäcken och blir avsevärt mindre svettig på ryggen.

Om man utgår ifrån en modell som är anpassad för sin uppgift, packar den på rätt sätt samt använder den i rätt situationer, så är pulkan ofta det bästa och minst ansträngande sättet att manuellt transportera sin utrustning vintertid.

På vintern hamnar packningen många gånger på 20 – 30 kg och i vissa fall ändå mer och det blir tungt i längden att bära på ryggen. Att dra denna vikt bakom sig är i normalfallet mycket lättare än att bära. Viktig dock att komma ihåg att det alltid kommer tillfällen då det är tungt att transportera utrustningen oavsett om den bärs på ryggen eller dras.

Om du väljer att gå i mer normal terräng, som inte är allt för kuperad, så är pulkan oftast överlägsen. På vinterfjället är det oftast ett vindpackat underlag där en pulka lätt glider fram.

Darren Hamlins härliga bild som är tagen rakt uppifrån för att illustrera ett gäng som är packar sin väska för att dra ut på expition. Allt som ska packas ligger snyggt utspritt och de 5 människorna som ska med ligger bredvid packningen på golvet.

HUR MAN PACKAR

Ett fel som tyvärr ofta förekommer är att, eftersom pulkan är så rymlig, så tar men med lite ”extra” utrustning, vilket innebär att pulkan kan bli onödigt tung. Gör inte det utan packa klokt och njut av turen.

Tyngdpunkten skall ligga strax bakom mitten på pulkan. Dra åt remmarna så att packningen inte glider omkring i pulkan. Då bibehålls rätt viktfördelning.

Väskorna är sydda i vattentätt material men utan tejpade sömmar. Det räcker normalt till att hålla packningen torr. Men vår rekommendation är ändå att packa extrakläder och sovsäcken i vattentäta påsar som förvaras i väskorna eller under kapellet

Jemtlander J17 pulkan med sele och skakel

RYGGSÄCK OCH PULKA

för effektiv fjälltransport

Att transportera sin utrustning i brant terräng, i snårskog eller i andra svåra situationer är ansträngande, oavsett sättet att transportera. En bra idé, som på senare år har blivit alltmer populär, är att kombinera ryggsäck och pulka.

Utgångsläget är att man drar all utrustning i pulkan men en del av utrustningen packas i en ryggsäck så den får ungefär halva vikten eller den vikt som känns bekväm. De mer volymkrävande delarna av utrustningen förvaras i pulkan, de tyngre i ryggsäcken.

För att lätt kunna ta på och av den läggs den ovanpå pulkan och fästes med packremmarna. Vid behov, exempelvis brant uppför, tar man ryggsäcken på ryggen. När det sedan går utför eller på plan mark där det glider lätt lägger man tillbaka ryggsäcken på pulkan.

Alexandra Andersson har tagit en snygg bild på 2 vänner när dom är ute med sina Jemtlander 14 och äventyrar

VÄLJ RÄTT PULKA

för bästa stabilitet och packningskapacitet

Det finns få saker som är så frustrerande som när pulkor gång på gång välter. Den vanligaste missen är att använda en för liten pulka, vilket leder till en hög packhöjd och hög tyngdpunkt. En högt packad pulka välter lättare och i hård sidvind kan den blåsa åt sidan.

En bredare och längre pulka blir inte tyngre att dra, tvärtom, eftersom vikten fördelas på en större yta och antingen flyter upp och glider ovanpå snön eller med ena sidan i spåret och andra ovan snön på andra sidan. Och den välter väldigt sällan. Jämför med moderna lössnöskidor som är rejält breda.

En pulka skall både vara kursstabil och följsam mot underlaget. Och den skall vara så pass lång och bred att packningen inte blir hög. Större yta att för att stuva packningen ger lägre tyngdpunkt, vilket är helt centralt vid normal pulkaanvändning. Exempelvis så tar Jemtlander 17 ca 90 liters packning om den packas upp till kanten och ca 190 liter om man packar dubbel höjd. Dubbel höjd är mer än tillräckligt för en veckotur till fjälls.

Att inte behöver stuva så högt, innebär högre stabilitet och mindre tippningskänslighet. Ytterligare en fördel med större pulka är att det blir lättare att hitta och ha ordning på packningen. En Jemtlanderpulka med förstärkningsmedar är mycket stabil och följsam och glider mindre i sidled vid skrååkning.

Robin Johansson har tagit en bild mitt uppe på kalfjället där dom slagit läger med sitt tält, utanför står en Jemtlander 17

SÄKRA DIN PACKNING

tips för effektiv förankring

Det är helt centralt att packningen är fast förankrad. Få saker är så irriterande som att tappa utrustning utan att märka det. Vårt val är en stum polyesterlina till infästning av packremmarna. Själva packremmen är bred och rejäl där längden på remmen regleras med ett stabilt kamlås.

Med stumma fästanordningar så kan man dra åt utrustningen hårdare. Om man fäster ryggsäck, spade, snöskor, skidor och liknande utanpå packningen, så sitter de säkert även om underlaget är ojämnt och skapar vibrationer i pulkan.

Om man vill komplettera med elastisk gummicord så säljer vi sådan som tillbehör. Oavsett om valet är stum infästning eller med gummicord så rekommenderar vi att man stannar någon gång emellanåt och kontrollerar förankringen av packningen

Bild på ett spännband symboliserande kategorin för tillbehör.

ANPASSA DIN PULKA

När är förstärkta medar nödvändiga?

Jemtlanderpulkan har integrerade medar i chassit. I plan terräng och när det är lös snö räcker dessa fullgott. Samma gäller om man enbart tänkt använda pulkan på utfärder över dagen med barn ut på en sjö eller liknande. Men om underlaget är hårt, exempelvis på fjället och om man har mycket skrååkning och/eller har lite snö är förstärkta medar att föredra.

Om man tar hjälp av vinden och åker långa sträckor i hög fart efter en kite eller ofta drar pulkan efter en skoter så är det bra att förstärka pulkans medar.

En bild på förstärkta medar till en Jemtlander pulka

VÄSKOR ELLER KAPELL?

Jemtlanderpulkans förvaringslösningar förklarade

Våra väskor är tillverkade av ett mycket kraftigt vattentätt tyg och kan liknas med ett konventionellt kapell med botten och stängs med ett kraftigt blixtlås. Om man väljer en stor eller två väskor är en smaksak. Men om man planerar att ibland dra barn så rekommenderar vi en fullstor väska, då barnet när det blir lite större inte får plats i de mindre väskorna.

En fråga vi fått är att om man har en kapellväska istället för kapell, blir det då inte en massa snö i pulkan? Rätt packat är det dock inte något problem. Väskan eller om man väljer två väskor, är så stora att de fyller ut pulkan. För att ytterligare förbättra förmågan att hålla undan snön så kan man fästa väskan framtill runt skakeln med särskilda snöremmar.

Det är även bra att packa något stort och lätt som fyller ut väskan framför främre packremmen. För att förhindra att snön lägger sig på väskan är det viktigt att se till att utrustningen fyller ordentligt, både på sidorna samt fram och bak. Det brukar dock sällan vara något problem.

En av de största fördelarna med väska är att det är att det är snabbt och enkelt att ta in utrustningen i tältet eller i stugan. Och det går alldeles utmärkt att dra väskan kortare sträckor på snön. Genom att ta bort väskan blir det även enklare att använda pulkan till annat, till exempel att frakta ved. Får man en skada på en väska är den betydligt lättare att reparera än ett fastmonterat kapell.

Många andra pulkor har kapell, något man kanske är van vid så vi har naturligtvis även sådana i sortimentet.Både väskor och kapell har blixtlås även om de båda har mycket tyg som rullas ihop eller viks åt sidan. Blixtlåsen har flera löpare så det är lätt att komma åt utrustning som är nedpackad på olika platser i pulkan.

En bild på ett kapell till en Jemtlander fjällpulka

OPTIMAL FÖRVARING

Jemtlanderväskans isolermattor

Isolermatta i botten på väskan, och/eller i botten på pulkan, dämpar stötar och vibrationer och gör att utrustningen ligger bättre på plats. Våra vita isolermattor gör det lättare att hitta det man letar i mörkret. Dessutom är det aldrig fel att ha någon form av liggunderlag eller två i reserv!

Vi erbjuder vita isolermattor måttanpassade till Jemtlanderväskorna och våra båda chassistorlekar.

Isolermattor till Jemtlanders väskor

JEMTLANDER MED BARNTILLSATS

Komfort och trygghet för familjeäventyr

Jemtlander är tillräckligt stor för att både ta med sig ett barn och att kunna förvara annan utrustning. Om du väljer Jemtlander 17 går det även att transportera två mindre barn efter varandra.

En annan fördel med pulka om man har lite större barn, som är så stora att de åker skidor själv och inte längre sover en stund mitt på dagen. Om de blir trötta är det lätt att sätta barnen ovanpå packningen en stund så de får vila, samtidigt som man fortsätter turen.

Om man vill ha en högre och skarpare kant mellan pulka och ruta, för att helt hindra snön att blåsa in från sidan på det sovande barnet, är ett tips att sätta ett liggunderlag som är ca 30 cm högt längs med insidan i väskan, ut mot pulkans sidor. Då skapas en kant över vilken man kan vika ner rutan

Jemtlander familjepaket med tillhörande sele och barnstol tillsats. Bild tagen i studio för att visa produktkategorin.

EFFEKTIV KÖRNING NERFÖR

Användning av knutbroms för Jemtlander pulkor

Ibland kan det vara skönt att kunna bromsa pulkan i samband med nedförskörning. En enkel och funktionell lösning är en knutbroms.

Gör så här:
Ta ett rep med en tjocklek på minst 10 mm. Knut ändarna i de främre öljetterna på pulkan. Gör en ordentlig knut mitt på. Fäst en tunn lina i framför knuten. Sträck repet med knuten fram emot den som drar pulkan. Lämplig längd är att öglan framför knuten har ca 2-4 dm fram till skakelns ena schackel. I öglan knyts en tunnare lina med en karbinhake eller liknande. Längden på linan anpassas så att knutrepet är sträckt fram mot dragaren. Fäst linan med karbinhaken i den ena schackeln på skakeln. Den andra änden fästs i selen, bältet eller liknande. Den överblivna delen av den tunna linan stoppas i fickan.

När man kommer fram till ett ställe där man vill använda bromsen så kopplar man loss knutbromsen genom att knäppa loss den från schackeln. Släpp ner den på snön, åk över knuten med pulkan. Lämplig längd på knutbromsen är när knuten hamnar mitt under eller strax bakom mitten på pulkan. Den tunna linan skall vara så pass lång att den följer med knuten till sitt bakersta läge. När man åkt ner för backen och inte vill använda bromsen längre. Dra åt dig bromsen med den tunna linan och fäst den fram på skackeln igen.

En bild som demonstrerar en knutbroms

TOLKLINA TILL HUND

Säker fästning av hund i Jemtlander pulkor

Ett bra sätt att fästa in en hund eller två är att sätta en lina med en panikhake eller karbinhaken i selens ringar. Fungerar bäst om man drar pulkan med gummicorden

En bild som visar på hur en tolklina till hund fäst i en Sele från Jemtlander
Genom att anmäla dig godkänner du vår integritetspolicy.
Thank you! Stay tuned for updates.
Oops! Please try again later.